Dragić Dragićević – audio inventor

by admin

Leta 2005. godine moj otac i ja smo rešili da sa našim orkestrom odemo kod njega i da na Dragićević napravi patentirani sistem zvučnika koji bi koristili za svirke. Te godine on je imao već napravljeno predpojačalo, pojačalo i par zvučnika od 18 inča. Tu audio komponentu je specijalno napravio za nekog mađarskog audiofila koji je od njega tražio da sve to bude napravljeno za automobil. Imali smo priliku da se uverimo u kvalitet tog zvuka. Necete mi verovati, Dragićević je te zvučnike uspeo da nekako njegovim patentom zavojnice tzv. špune magneta smesti čitavih 3000 watti. Predpojačalo i pojačalo su od germanijumskih tranzistora. Inace njegova čitava teza se sastoji u tome da taj patent zvucnika ima najbolji zvuk na germanijumu, a ne na silicijumskim tranzistorima. Današnja konvencionalna, komercijalna HIFI pojacala imaju takvu strukturu koja su  manje kvalitetna u odnosu na ručne izrade šema za pojačala. On nam je predlagao da kupimo stare germanijumske tranzistore određenih karaktetistika i dao nam je više vrsta elektro-tehnickih šema za ručnu izradu pojačala. Danas ja posedujem jedno  hifi pojačalo koje se bazira na njegovom sistemu. To je pojacalo od 20 watti bez ikakvih skretnica i predpojačala. Zvuk je neprikosnoven, bistar, jasan i veoma kvalitetan.

Da naglasim, morate imati šemu za izradu takvog pojačala, i takođe, zvučnike koji su motani na neverovatnih 2 ohma ili čak sta više na 1 ohm. Takođe, imam hifi audio kutije, po njegovom nacrtu. Kutije su  tzv. transmisionog oblika, visine jedan metar i dvadeset santimetara. Zvučnici su dvosistemski, jedan širokopojasni od 8 inča. Zvučnik je smešten u gornjem delu, a visokotonac u donjem delu.

Gospodin  Dragić Dragićević živi na Bežanijskoj Kosi u  Beogradu. Ima preko šezdeset godina i čim mu spomenete da hoćete da posedujete njegov patent zvučnika on se obraduje i uvek je spreman za saradnju. Jednostavno voli da sarađuje sa ljudima koji su skloni istraživanju zvuka i eksperimentima što se tice HIFI audio akustike.

Share

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *